Soffpotatisens dag

Borde vara en dag med positiv klang!?

När jag har lite dåligt med inspiration brukar jag kolla på vilka temadagar som finns i veckan och då brukar jag nästan alltid kunna hitta en anknytning till dem och hälsan och få massa inspiration!

Soffpotatisens dag skulle man till exempel ha firat igår! Jag firar den iofs lite mest varje dag, men ändå fint att ha en heldag tillägnat vår allra käraste sysselsättning - att sitta i soffan och pösa!

Vi människor är av naturen födda lata. Så att vilja sitta i soffan är helt naturligt för oss. Vi vill spara på vår energi och vi letar ständigt efter det mest energisnåla sättet att röra oss på, eller inte röra på oss alls.

Vårt nervsystem strävar hela tiden efter att styra kroppen i en rörelse som kräver så liten ansträngning som möjligt. Den mänskliga kroppen är otroligt snabb att hitta nya sätt att röra sig, men den strävar alltid efter att spara så mycket energi som möjligt.

Historien igenom har människan kämpat för att undvika energibrist. För att överleva helt enkelt. Vi har hittat olika sätt att förenkla vår vardag och det har vi verkligen lyckats med- rulltrappor, hissar, bilar, el-cyklar, fjärrkontroller, dörröppnare, lååånga skohorn - listan kan göras hur lång som helst.

MEN... vi är också gjorda för rörelse!

Fysisk form är en färskvara som måste underhållas. Alltid. Under hela året. Alla år.

JAG är en LAT människa. Jag älskar att hänga i soffan och göra ingenting, men för hälsans skull så behöver den aktiviteten varvas med rörelse. Helst med rörelse som människan är skapt av naturen att utföra - som att springa, promenera, hoppa, klättra, krypa, osv.

Så om alla vi soffpotatisar bara kravlade oss upp ur soffan med jämna mellanrum och rörde på oss ordentligt så skulle ordet "soffpotatis" inte alls ha en negativ klang! Istället skulle det stå för någon som kunde konsten att återhämta sig mellan varven!

Och det tycker åtminstone jag är värt att sträva efter!?

Categories: Tankar