Skolmjölkens dag

Bör man äta mejerier eller ej?

Skolmjölkens Dag...

Skolmjölken är ett omdiskuterat livsmedel. Det handlade länge om vilken fetthalt på mjölken som skulle serveras i skolorna, men numer verkar argumenten mer gå åt att de växtbaserade mjölkdryckerna inte kan ersätta vanlig mjölk.

Varför tycker man då att barn ska dricka mjölk i skolorna? Man säger att det är för att barnen annars inte får i sig tillräcklig näring.

Vad man inte säger är att de allra flesta mår bäst av att undvika mejerier helt och hållet.

Alla människor tål mjölk från det att vi föds till 3-4 årsåldern. Då har vi ett enzym i magslemhinnan som är nödvändigt för att vi ska kunna bryta ner mjölksockret. Men efter cirka 4 år försvinner detta enzym hos de allra flesta människor på jorden och det är därför cirka 90 procent av världens befolkning är laktosintoleranta.

Människomjölken innehåller all den näring en nyfödd bebis behöver. De närmaste åren efter födseln ger mjölken tillväxtfrämjande hormoner, näring till vävnader, muskler, hud, hår och benstomme. Mjölken förser tarmfloran med goda bakterier och ger oss sockerarter som fungerar som mat till dessa bakterier. Bröstmjölk består till cirka 80 procent av vassleprotein och till 20 procent av kaseinprotein. Men bröstmjölk innehåller bara 2% mjölkproteiner.

Komjölk däremot består av det helt motsatta förhållandet: cirka 80 procent kasein och till 20 procent av vassle. Dessutom innehåller komjölk dubbelt så mycket protein hela 4%, med majoritet av fel sort. Detta, bland annat, ställer till det för oss människor när vi dricker mjölk från en annan art.

Det finns en anledning till att människomjölk innehåller mer vassle är kasein. Vassle är lättare att bryta ner av oss människor och vassle innehåller också ämnen som stärker immunförsvaret och bygger bra bakterieflora och även höjer en antioxidant som kallas glutation.

Kasein däremot är ett klisterliknande protein som många människor har svår att bryta ner. Därför finns det mindre kasein i människomjölk.

Har du problem med magen, läckande tarm, inflammationer, allergier, astma eller autoimmuna sjukdomar, IBS eller på annat sätt mår allmänt dåligt kan det vara en idé att utesluta samtliga mjölkprodukter.

Categories: Fakta