Hur återinför man kost efter ett uppehåll?

- utan att få tillbaka symtom man blivit kvitt!

Jag fick ett mejl och tänkte att det nog är fler som är i en liknande situation nu när nystarts månaden januari är slut.

"Hej Cecilia! Hoppas att allt är bra med dig. Fatta att det snart är två år sedan jag slutade med socker tack vare dig! ❤
Jag har dragits med värk i kroppen, värk som inte min läkare lyckas förstå. Han bara konstaterar att alla värden ser bra ut.
Nu har jag kört en VLCD i fyra veckor och har fasen blivit av med nästan all värk!!! Så, nu tänker jag att jag ska återföra livsmedel i lugn takt. Mjölet tänker jag framför allt på. Men har du några tankar och tips att dela med dig av?"

Självklart! Så här tänker jag:

1. För vissa kan det vara en väldigt strikt lågkolhydrat diet som behövs för att hålla tex smärta i schack. När man börjar äta som vanligt igen kommer ofta smärtan tillbaka.

2. Återintroducera det du saknar allra mest först, om smärtan kommer tillbaka så vänta 3 månader innan du försöker igen, om det fortfarande inte går, vänta ett år. Går det inte då så ska du inte äta det livsmedlet.

3. Återinför en sak i taget. Ät först en liten bit och se om du reagerar, om inte så äter du lite mer och ha koll på om du reagerar. Ät en normal portion och ha koll på symtom i 2-3 dagar, Om det funkar så fortsätt inkludera det i din mat.

4. Vänta några dagar och testa nästa livsmedel på samma sätt.

5. Jag tror inte att någon som varit utan vanligt mjöl en längre tid kommer att må bra av att återinföra det i maten... så det är lite svårt att ge råd om det. Kanske att du kan äta i små mängder vid speciella tillfällen?

6. Återintroducera bara kost om du är frisk i övrigt, alltså inte är förkyld, har ont i huvudet osv.

7. Vanliga symtom att ha koll på förutom de symtom man förhoppningsvis blivit kvitt är magont, uppblåsthet, viktuppgång (ofta 1-2 kilon över natten), huvudvärk, ont i leder, ovanlig trötthet och förstås allergiska reaktioner.

8. En väldigt strikt diet funkar sällan i längden, men man kan behöva vara strikt och undvika viss kost för att slippa tex smärta och då brukar det inte vara särskilt svårt när man vet vad alternativet är...

Categories: Tips