När hälsa blir ohälsosamt

Att leva hälsosamt som en religion

Jag har tidigare snuddat vid ämnet men kanske inte riktigt skrivit ett helt inlägg om detta, nämligen när man gör "alla rätt" och ändå fortfarande mår dåligt...

För många, inklusive jag själv, är hälsa och att leva hälsosamt i det närmaste en religion. Det finns de som följer religionen slaviskt (jupp, jag räcker själv upp handen här) och trots att man äter rätt, tränar, mediterar, gör andningsövningar, affirmerar, skriver tacksamhetsbok, yogar, sover, osv som om livet hängde på det så får man ändå inte de hälsoresultat som man vill ha.

Det är vid det här läget många av mina kunder söker upp mig. Kan jag ge nyckeln till den sista pusselbiten, vad är det de missat? Och visst ibland är det så enkelt att det finns en orsak som lätt kan åtgärdas och hälsan är återställd, men alldeles för ofta, och så även för mig själv, så är det HÄLSOSTRESSEN som är boven i dramat.

Alltså stressen av att leva så hälsosamt som möjligt. Missförstå mig inte, det är absolut inte stressande att leva strikt hälsosamt, det är jättebra - MEN för vissa blir det en STRESS och man tycker hela tiden att man måste pressa sig ännu mer, göra ännu bättre, ännu mer och då helt plötsligt är det fruktansvärt OHÄLSOSAMT att leva hälsosamt...

Du vet om du tillhör den här gruppen om du brukar slå och tracka ned på dig själv så fort du gjort något som kanske inte fyller kriterierna för hälsa?

Ibland är faktiskt det hälsosammaste du kan göra att släppa allt, gå ut och ta en drink med polarna, sitta uppe hela natten och titta på serier eller äta den där chokladkakan!

Jag hamnar lätt i fällan när jag får för mig att testa något och sedan blir alltför ivrig på att få RESULTAT, då slår gärna hälsostressen på och jag kan driva mig själv till extremer som jag verkligen inte mår bra av ur stressynpunkt, och som ett brev på posten så uteblir då även resultaten.

Igenkänning någon?

Jag poängterar: det är inte fel att leva hälsosamt och göra alla rätt - det är när det hälsosamma går över styr och blir mani och en strikt religion som skapar HÄLSOSTRESS som du bör dra öronen åt dig och komma ur dina hjulspår.

Categories: Tankar