Korvens Dag

Kan korv vara hälsosamt?

Åt du korv igår? Det var ju Alla Korvars Dag!

Korv är mat som har oförtjänt dåligt rykte, tycker jag. Sedan finns det ju korvar och korvar. Jag skulle gärna vilja låtsas som att jag är en sådan som gör egen korv, det är ju faktiskt inte så himla svårt... Fjälster går att köpa i köttdisken på Ica och längst in i nåt av köksskåpen står en gammal köttkvarn som jag hittat på nån loppis... Och bra kött köper jag direkt av mina lokala bönder, till korv behöver man bara fuldelar så det blir inte så dyrt heller!

MEN... nu gör jag ju inte min egen korv utan köper färdiggjord. Runt om i Uppland finns massa härliga gårdsbutiker där de säljer sina egna korvar som oftast består till 100% av kött och kryddor! De flesta av dessa har även en fantastisk djurhållning och använder djuren som hjälp för att hålla jordarna bördiga och landskapen öppna, sånt som är viktigt för mig när jag väljer att äta kött.

Men ibland köper jag korv i vanliga mataffärer också, då väljer jag de som är gluten och mjölkfria och som har hög kötthalt. Bäst tycker jag om spanska korvar som tex Txistorra, men jag är inte så kinkig med kryddningen - de flesta är ju jättegoda!

När jag jobbar med mina Helhetshälsa kunder så är kosten ofta ett återkommande problem. Många har svårt att hitta balansen, man följer slaviskt en diet tills man tröttnar och börjar då äta som vanligt igen (eller ännu lite sämre än innan!) och får tillbaka sina symtom igen. Då gäller det att hitta var och ens individuella kosthållning. Vad som är rimligt för just den personen att sträva efter. De allra flesta är alldeles för stränga och hårda med sig själva - när man istället lär sig att vara tillåtande blir det plötsligt väldigt enkelt att äta hälsosamt!

Categories: Tankar