Ingen mat är nyttig för alla

Vet du vilka de dolda hälsofällorna är?

Jag äter ju bara nyttig mat! Så min dåliga hälsa kan inte bero på min kost, eller!?

Ganska ofta tycker mina kunder att de BARA äter nyttig mat och ändå så funkar inte kroppen som den ska. Eftersom mat i 99% av fallen är ett väldigt laddat ämne så får jag lite försiktigt börja lirka med dem och få till ögonöppnare och aha-moments där de själva inser att det inte finns någonting som att nyttigt för alla, eller ens alltid är nyttigt för en och samma person över tid. Det finns en massa livsmedel som gör många gott, men det behöver inte betyda att det gör DIG gott. Det finns oerhört många livsmedel som har gott rykte i hälsosvängarna som faktiskt är riktigt skadligt för många som har problem med hälsan.

När jag jobbar med HELHETSHÄLSA med dig tittar vi på din kost med lupp - oavsett hur bra du tycker att du äter idag. Kanske finns det något du missat? Och äter du inte redan hälsosamt så kommer du att märka omedelbar skillnad när vi tar fram din egen personliga ideala kosthållning!

Sånt som man ofta missar när man tycker att man äter nyttigt är tex:

FODMAP - Det är fermenterbara kolhydrater som våra tarmsystem generellt har svårt att bryta ned. För personer med känslig mage, framför allt IBS, så kan de kolhydrater som ingår i FODMAP förvärra symtomen. Tex äpple och lök.

HISTAMINER - Histaminintolerans beror antingen på för mycket histamin i kroppen som inte kan brytas ner, orsakat av antingen överproduktion eller på ett för stort intag av histamin från kosten. Det kan också vara orsakat av brist på enzymet DAO. Histaminrik kost är tex benbuljong och avokado.

MÖGEL - Mögel gör att immunförsvaret varierande både triggas och hämmas och viktiga hälso- och vitalitetsuppehållande funktioner nedsätts eller förstörs. Är man sjuk av mögel kan det bero på att man tex levt i ett möglesjukt hus, men symtomen kan förvärras av mat som utsatts för mögel. Vissa är självklara som mögelostar, men även kaffe, kakao, juice och allt som innehåller citronsyra E330, förvärrar symtom.

ETC.

Har du koll på hur nyttig din nyttiga mat är för dig?
Läs mer om hur HELHETSHÄLSA kan hjälpa DIG att komma tillrätta med dina hälsoproblem

Categories: Fakta