Recept Tomatsås

Supergod tomatsås som passar till allt

RECEPT TOMATSÅS

Alla dessa temadagar... idag är det Tomatsåsens dag och vad passar då bättre än ett recept på tomatsås!?

I vårt skafferi finns det alltid några burkar med krossade tomater från Kung Markatta. De innehåller nämligen bara tomater och inga surhetsreglerande ämnen eller andra tillsatser som de flesta andra märken gör, även de ekologiska. Krossade tomater är en utmärkt bas i tomatsås om du nu inte råkar ha ett gäng övermogna tomater i skåpen förstås!?

INGREDIENSER
2 burkar krossade tomater
1 lök
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
1/2 tsk salt
1 tsk honung (kan uteslutas)

GÖR SÅ HÄR
Finhacka löken och vitlöken
Värm oljan i en kastrull
Fräs lök och vitlök i oljan tills den blir mjuk
Tillsätt krossade tomater, salt och honung och blanda väl
Låt puttra i 20 minuter på låg värme
Klart!

TIPS
Om du gör på hela tomater så gör du på samma sätt, hackar dem i små bitar innan du lägger dem i såsen, men låter dem puttra i 30 minuter istället för 20.

TIPS 2
Vill du ha lite mer smak eller sting i såsen kan du hacka en grön och en röd paprika eller kanske lite chili och stek tillsammans med löken och vitlöken!

TIPS 3
Passera såsen i en sil och använd istället för ketchup.

Den här såsen äter vi gärna med köttbullar - beställer du köttbullar i Spanien får du dem alltid som tapas med tomatsås - eller med köttfärs så det blir en bolognese som vi äter med zoodles, men tomatsås går ju faktiskt att äta till precis allt, perfekt att ha som en färdig bassås i kylskåpet och ta fram när fantasin tryter en onsdagskväll!

Vad äter du helst med din tomatsås?

För dig som har problem med autoimmuna sjukdomar, fibromyalgi, migrän, ibs, långvarig smärta och värk, utmattningssyndrom, mm. kan det vara en idé att skippa tomater och alla nattskatteväxter helt under några månader då de ofta är med och skapar obalanser i kroppen.

Categories: Recept