7 sätt att sänka stressnivåerna i kroppen

Sänk ditt kortisol och din stress

7 sätt att sänka ditt kortisol och dina stressnivåer:

🔸Sov mer!
När du sover ökar produktionen av ditt tillväxthormon som sänker kortisolet. Ju äldre du blir desto lägre nivåer av tillväxthormon och desto svårare blir det att få till balansen. Så mer och bättre sömn helt enkelt!

🔸Skippa mellanmålen!
När du låter det gå tid mellan måltiderna får ditt IGF hormon chans att öka (om du äter hela tiden kommer ditt insulin behöva jobba som är motsatt IGF och som inte kan vara verksamt samtidigt), vilket sänker ditt kortisol. IGF hjälper till att bränna fett och att reglera blodsockret när du sover och när du inte äter.

🔸Var ute i solen!
Solsken och vitamin D3 sänker kortisolet. Helst i baddräkt eller med så mycket hud exponerad i solen som möjligt. 15-20 minuter varje dag räcker. Ta D-vitamin de dagar (läs årstider) du inte får tillräckligt med sol.

🔸Ta långa promenader!
Långa promenader ute i naturen har terapeutisk inverkan på kroppen och sänker dina nivåer av kortisol.

🔸Akupressur!
Stress som samlas i kroppens muskler kan släppa med manuella tekniker som akupressur och därmed sänka kortisolnivåerna.

🔸Öka intaget av Kalium!
Att öka ditt kaliumintag stimulerar och aktiverar det parasympatiska nervsystemet som är motsatt din ”fly och fäkta mekanism” och hjälper kortisolnivåerna att sjunka.

🔸Undvik!
Ett av de bästa sätten att sänka dina stressnivåer är förstås att sluta utsätta dig för människor, miljöer och situationer som stressar dig och höjer kortisolnivåerna…

Vad är kortisol?
Kortisol är ett hormon som bland annat utsöndras vid stress och som är tänkt att det ska skydda oss i fara, när vi ska fly eller fäkta, men som när vi lever med ständigt höga nivåer också gör att vi får många negativa konsekvenser. Därför är det viktigt att vi försöker hålla nivåerna låga förutom när vi ska just fly eller fäkta!

☀️🧩☀️🧩☀️

Vill du ha min hjälp för att jobba med din stress? Boka ett GRATIS HÄLSOSAMTAL 

Categories: Tips