Fasta i 40 dagar

Kristen fasta fram till Påskafton

Fettisdagen igår var slutspurten inför den kristna fastan som börjar idag!

Jag har under de senaste 15 åren provat på de allra flesta fastetyper och längder, men det slog mig att jag ju aldrig fastat en traditionell fasta, så det tänkte jag ge mig på med start idag!

Att fasta en traditionell kristen fasta innebär att avstå från något för att vinna något annat. Det behöver inte betyda att du avstår från att äta, det kan lika gärna vara att avstå från tv-tittande, godis, alkohol, kött, eller att avstå från något för att spara pengar till bättre behövande.

För mig handlar det om att optimera min hälsa - @drsannaehdin har skrivit en bra bok om man vill läsa mer om hälsofördelarna med att fasta - även om jag också måste vara försiktig eftersom jag lätt får höjt kortisol av att fasta.

Rent praktiskt kommer den här fastan att innebära att jag bara äter ett mål mat per dag, men det målet ska vara så näringsrikt som det bara går. Med andra ord ska jag undvika all mat som inte är fullspäckad med näring!

Fastan börjar alltså idag och är 40 dagar lång, så den avslutas på påskafton. Varje söndag bryter man fastan. Det är fortfarande fastetid, men söndagarna får innehålla det man väljer bort under övriga fastan. Det tycker jag känns lite lyxigt, att bara behöva avstå från något i 6 dagar känns ganska överkomligt trots allt!? På söndagar skulle jag alltså kunna äta både frukost, brunch, lunch, mellis, middag och kvällsmat om jag skulle vilja det. Däremot ska nog maten fortfarande vara näringsrik, tänker jag!

Ska bli sååå spännande att testa en 40 dagars fasta, jag håller er uppdaterade i storys hur det går. Och nästa gång ska jag nog ge mig på Ramadan!

Är det någon annan som ska fasta närmaste 40 dagarna? Hör av dig i sådana fall så kan vi peppa varandra!

Categories: Om Cecilia