Europeiska Migrändagen

Vet du hur du kan hjälpa din migrän med kosten du äter?

Migrän och mat som triggar igång anfall, har du koll på dessa?

Migrän är en sådan där sjukdom som forskningen inte riktigt lyckas få koll på. Man vet att migrän kan vara ärftligt, men också att det går att påverka med sin livsstil. För mig, som inte är varken läkare eller forskare, men som jobbar mycket med migrän hos mina klienter är det solklart. Migrän är enbart ett symtom på olika obalanser i kroppen och när vi kommer tillrätta med de obalanserna så brukar också migränanfallen försvinna!

Har du migrän idag kan du ändra din livsstil och därmed minska anfallens antal och styrka. Ibland kan obalanserna i kroppen försvinna med enbart livsstilsförändringarna och ibland är det inte tillräckligt utan du behöver även ta bort det som skapar obalanser från början.

Om du idag redan har ett stressfritt liv, med regelbundna tider och mycket återhämtning, där du sover tillräckligt mycket och med god kvalitet, rör på dig i lagom mängd, är ute i friska luften, jobbar med god ergonomi, undviker statiskt monotona rörelser, inte har hormonrubbningar, inte äter p-piller eller använder andra kemiska preventivmedel, är normalviktig och har god kondition så kan en utrensning vara den sista pusselbiten som behövs.

Har du inte fått bukt med alla livsstilsförändringarna ovan ännu, kan ett bra första steg vara att ändra din kost och sluta äta sånt som man vet triggar migrän.

Choklad, ost och rödvin känner ju alla till, men det finns ytterligare livsmedel som förvärrar migrän:

GLUTEN - Jag har ännu inte träffat någon som inte upplevt en förbättring av sin migrän när de uteslutit gluten och alla veteprodukter ur sin kost!

MEJERIER - Samma här, i första hand ber jag mina klienter ta bort vete, de som fortfarande känner av får i nästa steg även ta bort alla mejerier.

SOCKER - I tredje hand får de utesluta även socker. Det betyder alkohol, frukt, sötningsmedel, godis, osv.

Dessutom brukar jag be dem utesluta följande:

NÖTTER och AVOKADO
BÖNOR (inkl kaffe)
PROCESSAD MAT (kött, korv, hel-och halvfabrikat)
KONSERVERAD MAT

Utesluter du allt detta ur kosten brukar migränen snart vara ett minne blott!

Categories: Tips