Baconets dag

...och hur jag lade om min kost med hjälp av bacon

Jag såg att det snart är internationella Bacondagen. Bacon är tunt skivat, rimmat och rökt sid- eller bogfläsk.

Bacon brukar av gemene man anses som onyttigt då det finns ca 345 kalorier per 100 gram. Rent näringsmässigt finns där 13 gram protein och 33 gram fett.

Dock finns där många historier om människor som varit sjuka och som ätit sig friska genom att äta just bacon. För att inte tala om alla, inklusive jag själv, som ätit sig ned i vikt med hjälp av bacon!

Däremot kan fläskkött vara starkt inflammatoriskt, bland annat på grund av förekomsten av histaminer. Personer med allergiska / inflammatoriska sjukdomar kan därför tjäna på andra val.

När jag la om min kost 2008 så blev bacon snabbt en av mina stapelvaror hemma. Det mättade bra, var gott och jag fick i mig allt det livsnödvändiga fettet som min kropp behövde och som jag undvikit i alla år dessförinnan. Mina 20 överflödiga fettkilon på kroppen smälte bort i samma takt som jag åt mer fettdrypande mat och minskade på kolhydraterna.

Efterhand började jag snöa in mer och mer på Paleokosten, dvs att fokusera på det som var naturligt för oss människor att äta istället för att stirra mig blind på hur många gram kolhydrater jag fick i mig varje dag. Och då minskade jag ned på baconet eftersom det är processat kött med tillsatser. En bit sidfläsk kunde jag dock gärna äta!

Sedan märkte vi att ena dottern reagerade kraftigt på griskött överlag och då drog vi ned på fläsk konsumtionen här hemma. Numer äter vi bara fläsk ibland när hon inte är hemma. Jag äter då gärna bacon, det finns numer nitritfri bacon på ica där jag handlar, och jag tycker att det passar både som ensamt protein i måltiden eller som smaksättare med andra saker.

Baconet är ju lite unikt och mångsidigt som livsmedel. Det går att äta såväl till frukost som middag och utöver att ätas som det är kan det användas som smaksättare till många maträtter!

STEK BACON SÅ HÄR:

*Baconet ska ha rumstemperatur.
*Stek långsamt på medelhög värme.
*Gjutjärnspanna ger utmärkt bacon.
*Stekning kan ske utan fett eller smör

TIPS: tillaga i ugnen så slipper du os och kladd – 200 grader ca 15 minuter.

Categories: Om Cecilia, Recept