Mat när man fastar

Viktigt att ha i åtanke när man inte äter

Mat när man fastar?

Idag är jag inne på min 9:e dags fasta av totalt 40 dagar. Jag testar en Kristen fasta, mellan Fettisdagen och Påskafton, där man själv bestämmer vad det är man ska avstå ifrån och jag har valt att avstå från alla mål mat utom ett varje dag. Så det blev helt enkelt 40 dagars OMAD (One Meal A Day). Jag är ganska van att fasta och tycker inte att det är särskilt svårt och tycker att jag mår oerhört bra av det... men har märkt att min kropp kan bli stressad av att fasta så det gäller för mig att vara extra uppmärksam på mitt kortisol den här tiden.

Så under en sådan här fasta tar jag kosttillskott morgon och kväll för att kroppen aldrig ska behöva ha brist på näring. Mitt enda mål mat försöker jag att boosta med näring så gott det går.

Jag har hittills oftast valt att äta lunch, eftersom det passar bäst med mitt sociala liv, och jag mår väldigt bra av att inte äta sen middag. Men jag har också "fuskat" en kväll och ätit en avokado när jag inte kunde somna för att jag ätit för lite, eller om det var lite näring i maten jag åt?! Det känns som att en dålig natts sömn är värre för min hälsa än att fasta lite mindre en dag av 40... så jag ser nog kanske denna fasta mer som än strävan än som något absolut som jag måste uppfylla för att få gottgörelse eller varför man nu väljer att fasta av religiösa skäl.

Jag försöker att äta näringstät mat som mättar och som mättar länge dvs protein och fett i första hand, men också grönsaker och någon form av stärkelse i form av potatis, rotfrukter eller ris.

Det är alltså ingen särskild diet jag följer, utan jag äter bara det som specifikt passar mig. Jag testar mig fram och ser vad som funkar mer eller mindre bra och så tar jag hjälp av kinesiologin förstås. Det är så himla roligt att experimentera!

Jag tror att jag har så lätt att fasta mycket har att göra med att jag dels till vardags har ett jämnt lågt blodsocker som gör att jag aldrig får blodsockerfall, och dels är det en fråga om inställning: Jag tycker att det är kul och fokuserar på det - då är det inte jobbigt eller synd om mig eller sånt som jag hör andra prata om.

Du kan följa min fasta dagligen i storys och i höjdpunk: "Livet"

Categories: Om Cecilia