Vad ska jag äta om jag vill äta nyttigt?

Det beror helt på vilka mål du har!

Vad ska jag äta om jag vill äta nyttigt?

Den frågan är tyvärr omöjlig att svara på så att det blir ett svar som gäller för alla. Det beror ju helt på vad du har för mål? Vill du gå ned i vikt snabbt ska du äta på ett sätt, vill du gå ned i vikt hållbart så äter du på ett annat, är du dessutom sockerberoende eller insulinresistent äter du på ett tredje, tränar du mycket eller ingenting alls äter du på ett fjärde och femte sätt, osv. Vill du bli av med symtom som smärta och värk, migrän, ibs-mage, fibromyalgi, reumatism, allergi och eksem, psoriasis, diabetes osv så är det ytterligare fler parametrar som måste tas hänsyn till i din kost.

Därför ger jag aldrig kostråd eller program som drar alla över samma kam. Du och din kropp är unik och den reagerar på maten du äter på sitt unika sätt. Bara för att jag äter på ett visst sätt och det funkar bra för mig, så behöver det absolut inte funka på samma sätt för dig.

När du startar upp och tänker att du ska äta nyttigare så är det bra att ha med det i bakhuvudet. Lär känna dig själv och din kropp och vad som är nyttigt för dig med de mål som du har satt upp för dig!

Sedan finns det givetvis vissa parametrar som jag tycker att alla har nytta av att ha i åtanke när man väljer vad man ska äta:

- Välj mat som är så naturlig som möjligt. Vänd på förpackningen och läs. Står det en massa nummer och namn som du aldrig hört talas om så är det förmodligen inget du vill äta.

- Välj produkter som är så rena som möjligt. Frukt och grönsaker som är obesprutade, kött som är uppfött i frihet och som fått äta det den är avsedd att äta - inte sånt som gör att den växer fort eller fullproppad med antibiotika eller dyl.

- Ät mat när du är hungrig. Inte när du är uttråkad, ledsen, glad, eller bara för att man "ska" äta. Alltför många är rädda för att bli hungriga och de flesta av oss vet inte ens om hur det känns att vara hungrig, det är nämligen något helt annat än att ha lågt blodsocker...

Vill du ha hjälp på traven för att få din nystart att bli så hållbar och lyckad som möjligt?

Categories: Tips